Skip to content

Karen en Aniek werken weer bij Zorgcentrum St. Franciscus

‘Ik miste de warme sfeer en de fijne samenwerking’

Kleinschalig, informeel, gemoedelijk, gastvrij. Dat is waar St. Franciscus voor staat. Met het streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor de bewoners, waarbij onafhankelijkheid en vrije keuze centraal staan. Daarbij spelen alle betrokkenen hun eigen belangrijke rol: bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers. Uitgangspunt is een warme en veilige omgeving waarin het prettig wonen en werken is. Het lijkt vanzelfsprekend maar Karen en Aniek hebben ervaren dat dit niet altijd het geval is. Ze werkten bij St. Franciscus, kozen voor een baan elders, maar kwamen na een tijdje weer graag terug naar Gilze.

‘De functie die ik graag wilde, bleek bij Franciscus niet mogelijk. Daarom ben ik ergens anders gaan werken,’ aldus medewerker Welzijn en Dagbesteding Aniek van Kimenai. Ze vertrok in mei 2018 en kwam weer in dienst in december vorig jaar. Waarom? ‘Ik miste de warme sfeer en de fijne samenwerking. Ook merkte ik hoe prettig het kleinschalige is. Niet alleen de naam van de directeur kennen, maar ook weten hoe hij eruit ziet en hem regelmatig spreken. De korte lijnen maken dat ik fijner kan werken. Je voelt je ook gehoord, er is ruimte voor jouw ideeën.’

Karen van Dongen (verzorgende IG, preventiemedewerker en ergocoach) sluit zich daarbij aan. Ze vertrok in januari 2016 en keerde een jaar later terug. ‘Mijn ervaringen hier waren goed, maar omdat ik dichter bij huis aan de slag kon, heb ik de stap gezet. Al snel merkte ik dat op deze nieuwe werkplek geen goede structuur was. Er werden teveel taken naar ons toegespeeld waardoor er te weinig tijd voor de bewoners was. Zaken werden slordig afgehandeld, we werden teveel aan ons lot overgelaten. Dat zorgde voor overbelasting, onrust en veel ziekteverzuim. Ik hecht veel waarde aan structuur, duidelijke afspraken, een degelijk beleid en het is belangrijk dat je gehoord wordt. Alles in balans, voor mij maar zeker voor de bewoners. Verder is het voor mij essentieel dat je je kunt ontwikkelen. Dat is binnen Franciscus allemaal te vinden. Werkdruk zal in de zorg altijd blijven, maar ik ervaar de werkdruk bij Franciscus heel anders dan op mijn vorige werkplek.’

En is de terugkeer bij Franciscus bevallen? Aniek: ‘Ik ben heel blij dat ik die stap heb gezet. Het was als een warm bad, zo welkom voelde ik me. Terug op mijn oude, vertrouwde plekkie, waar ik mijn mening mag laten horen en waar ik met nieuwe ideeën mag  komen, projecten mag opzetten en begeleiden. Omdat ik me hier thuis voel en kan zijn wie ik ben, kan ik mijn functie met liefde en plezier uitvoeren.’ Karen heeft dezelfde ervaring: ‘Het personeel binnen Franciscus was altijd al warm en collegiaal. Collegialiteit is een groot goed waardoor je samen veel kunt dragen en bereiken. Ook vond ik het destijds al bijzonder dat de directeur zich zo gemakkelijk tussen bewoners en personeel beweegt. Hij weet wat er leeft. Gezien mijn ervaring heb ik niet eens nagedacht over een ander huis. Mijn werkplek moet als een tweede huis zijn, want je bent er een groot deel van je tijd. En St. Franciscus is dat voor mij zeker. Er is niet alleen warme zorg, maar ook warmte voor het personeel.’

 

 

Back To Top